cantEK caNtek Ensem enSem

Monday, January 17, 2011

2) pasang pasangan...ideal tak?

 
Oke,sambungan yang tadi.



TENGAH + TENGAH = KACAU BILAU
Kelemahan pasangan ini ialah dari segi komunikasi. Tidak gemar berbincang kerana takut berlaku perdebatan
 dan sering takut jika idea mereka tidak diterima.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI 
Jika sukar untuk bercakap
 cuba ungkapkan isi hati melalui lukisan. Seperti surat, kad atau pun sms.
Bangunkan kepercayaan diri pasangan melalui pujian,ciuman,dakapan
 Dan sbgnya.
Luaskan pergaulan.Bergaullah dgn rakan2, baik di pejabat atau pun tetangga.Tetapi elakkan drpd kecurangan atau perkara2 yg negative.
Sentiasa menghormati pasangan.Cth mudah ialah jgn lupa telefon jika anda pulang lewat atau ingin pulang cepat.





 
TENGAH + BONGSU = AMAN
Seorang pasif
 dan seorang lagi sosial.Satu kombinasi yg baik dalam segala aspek.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI 
Jangan sesekali meperlekehkan pasangan anda, walaupun mungkin idea yang dikemukan kedengaran pelik dan lucu. Dengar dan fikirkan.
Sesekali cubalah idea2 baru. Bukannya apa, sekadar untuk memeriahkan
 dan lebih menghangatkan lagi perhubungan anda berdua.
Berusahalah utk menonjolkan kelebihan pasangan anda.
Berusaha utk berkongsi dlm sgl hal.Jgn menangis atau ketawa sendirian.





 

BONGSU + BONGSU = KELAM KABUT
 Kombinasi ini sering terjebak dgn masalah kewangan serta beberapa masalah berat lainnya.Kerana itu sejak daripada awal lagi, mereka hendaklah duduk bersama berbincang tentang hak dan kewajiban masing2.Juga kesepakatan untuk menerapkan disiplin dalam rumah tangga.Jika ianya diabaikan,sudah pasti segalanya menjadi kelam kabut. Kebiasaan buruk anak bongsu ialah gemar menyalahkan orang lain.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jangan suka bertikam lidah, sebaliknya jadilah pendengar setia untuk pasangan. Sentiasa bersikap terbuka dan berusaha untuk myelesaikan segala masalah.
Sentiasa berkomunikasi dengan baik dan saling ingat mengingatkan agar tidak berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Jangan memulakan pertengkaran sebaliknya hendaklah sentiasa menghindari.
Hadapi segala apa yang mendatang dengan tenang serta pasti hidup anda berdua sentiasa dipenuhi dgn keceriaan.

Namun catatan ini tidak lebih daripada suatu kebiasaan yang sering dilihat. Jadi, bagaimana pun posisi anda, hendaklah sentiasa berusaha yang terbaik. Juga jangan lupa bersyukur walau di mana posisi anda dlm keluarga agar tidak mempengaruhi perjalanan rumah tangga anda. Dengan kata lain, apa yang dicatatkan hanyalah sebuah petunjuk, bukannya anak panah.
 


sekian.





Nurul : sukesuki jek...mweheheehee

Nurul2 : notes ni datang dari kawan saye, YANI.
 


7 comments:

~♥ Mawar ♥~ said...

em, kalau sulung + yang no 6 macam mana pulak tu? di kira tengah ke? hee

::nuRuLaDHar:: said...

mawar : no 6 tu dari bape? ehee

aibaks said...

hehe.. bayangkan la klu adik beradik yang ramai cam 11 orang tu.. camne la kan.. hehe

Just Me said...

peh...

::nuRuLaDHar:: said...

aibaks : haha tu la kan kan? adoi~~

wani : awat yunk? haha

Just Me said...

aku y tngh + bongsu 2 hehehehhe aman sentosa

::nuRuLaDHar:: said...

wani : erk? huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...