cantEK caNtek Ensem enSem

Monday, January 17, 2011

1) pasang pasangan...ideal tak?


Salam semua. Kali ni saye nak share sumthin dengan korunk semua. Sila rajen bace oke. ehee
 
SULUNG+SULUNG DAN TUNGGAL+TUNGGAL = PEREBUTAN KUASA
Anak sulung dan anak tunggal memiliki karekter yang sama.Masalah yg dihadapi oleh pasangan ini biasanya berkisar daripada sifat mereka sendiri yang inginkan kesempurnaan  dan sentiasa memikirkan siapa yg lbh bkuasa dalam apa juga perkara.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Behenti daripada terus mengkritik pasangan jika mengimpikan kehidupan yang bahagia.Kritikan pedas biasanya menjadi kebiasaan kepada anak tunggal.

Jangan suka membuat andaian yg berlebihan tentang sesuatu perkara.Contohnya perkara yang belum berlaku,tetapi anda sudah menentukan
 ia pasti berlaku.Sesungguhnya sikap begitu menjurus menjadikan anda seorang yang keras,bukan hanya pada diri sendiri tetapi juga pada pasangan.Ini adalah sikap yang sangat tidka baik kerana setiap pasangan inginkan kelembutan bukannya kekerasan. 

Definisikan peranan masing2 dengan jelas.ini dapat mengelakkan daripada pendebatan atau pertengkaran tentang siapa yang berhak melakukan ini atau itu. Berbincang dan putuskan sejak awal tentang tanggungjawab masing2.
Hentikan terus sikap tamak atau mendominasi.Tidak semestinya apa yang anda inginkan akan anda dapati.

Dalam mencapai sesuatu perkara, mungkin caranya lebih baik daripada cara anda.Belajarlah untuk berkata “Cara kamu juga baik. Apa kata kita
 cuba dulu cara yang kamu sarankan ini.”

SULUNG + TENGAH = PARADOKS*saye dan ncik muchuk...
Anak sulung harus menerima kenyataan bahawa anak tengah mempunyai karakter terbaik*ehemm dalam mempertahankan sesebuah perkahwinan. Fakta penting bagi anak tengah, anak sulung adalah ‘paradoks’(kelihatan bercanggah tetapi benar)yang membosankan.Sebagai anak yang memiliki kakak/abang dan adik,anak tengah sudah terbiasa bertolak ansur, berbincang dan gemar memendam perasaan daripada meluahkan isi hati yang sebenar.*yeke? HAHA

SARANAN UNTUK PASANGAN INI 
Selalu-selalulah berbincang.Jangan biarkan pasangan anda berkata, “semuanya ok”tanpa mengetahui hal yang sebenarnya.Berusahalah utk berkongsi perasaan antara satu sama lain.

Buatlah pasangan anda agar merasa dirinya sentiasa istimewa.Khususnya bagi anak sulung,beri pasangan anda hadiah atau kejutan2 kecil kerana kebiasaan anak tengah kurang mendapat perhatian keluarga. Jika
 ada masalah,selesaikan segera. Tetapi keputusan hendaklah dibuat secara bersama.*oke~~

SULUNG + BONGSU = PASANGAN BAHAGIA
Pasangan yang ideal
 Dan saling tertarik antara satu sama lain.Anak sulung mengajar perkara2 yang berkaitan dengan prinsip hidup dan rancangan masa depan.Sementara anak bongsu membantu pasangan untuk lebih santai dalam menghadapi hidup.sebaiknya ialah,isteri sulung sementara suami bongsu.Wanita yg lahir sebagai anak sulung,sifat keibuannya sangat tinggi.sementara lelaki yang lahir sebagai anak bongsu pula sentiasa memerlukan kehangatan seorg ibu. Dalam hal ini,mereka saling lengkap melengkapi. Namun perlu diingat,kebahagian dalam perkahwinan bukan ‘dilahirkan’ tetapi ‘diciptakan’.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jangan sesekali membiarkan pasangan(bongsu) mengambil kesempatan ke atas anda.Terutamanya jika pasangan anda lelaki.Berusahalah agar dia sentiasa memahami bahawa perkara remeh-temeh di rumah,bukan hanya tugas atau tanggungjawab wanita seorang.

Jangan terlalu memperbesar-besarkan kelemahan pasangan anda.Kerana setiap orang mempunyai kelemahan tetapi
 ia harus diperbaiki dengan cara sebaik mungkin. Jangan terlalu drastic,tetapi pasti. Beri perhatian sepenuhnya antara satu sama lain.
Komunikasi perlu sentiasa dijaga.Pastikan bahawa peranan anda
 dan pasangan tetap seimbang dalam posisi yang wajar.P/S : ade lagi sambungan.....Nurul : untuk dikongsi besama ye. =)

2 comments:

NOOR FATIN said...

haha bagus jugak entry ni. sy dan dia, sulung dengan sulung. keh3

::nuRuLaDHar:: said...

noor fatin : wah3...jage2 ye..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...