cantEK caNtek Ensem enSem

Friday, April 1, 2011

DahuluSekarang : Rumahku Syurgaku... I

Assalammualaikum...hye readers or silent readers! ade ke? tak kesah la..hihi hati sedang sayu ni. hmm

Pagi tadi semasa aku berjalan hendak ke tempat keje, aku ternampak ada seorang ibu yang sedang mengayuh basikal. Ade seorang anak kecil memboncengnya dibelakang.

Sepantas kilat aku teringat mama aku di rumah. Rindu! Mama, angah rindu sangat! Sangat rindu. Waktu aku kecik-kecik mase sekola dulu, Mama selalu teman aku dan kakak aku(along) ke jalan besar untuk menunggu bas sekola. Yelah, dulu keluarga kami sewa rumah di kampong. Manelah ade bas masuk celah jalan kampong kan? HAHA

Sungguh rindu rumah itu. Rumah itu banyak kenangan aku mase waktu kecil dahulu. Macam-macam. Pahit, manis...banyak sangat nak ditulis pun.

Aku ingat lagi, di hadapan rumah itu ada sepohon pokok gajus. Korang tahu tak macam mana rupa dia? Nanti nurul google oke..hehe oke, sambung balik citer tadi... kalaw tiba musim pokok tu berbuah, maka selalu lah abah, mama, along beria makan
*mase ni adek-adek aku kecik lagi. Cuma aku ni pelik sikit. Buah tu agak pelik, so aku tak reti makan. Haha Peliknya aku *Aku sendiri terase heran dengan diri aku.


ni la rupe buah gajus.. sumber : google imej

ini pucuk pokok gajus. bole makan taw... sumber : google imej lagi

pokok gajus yang berbuah.. sumber : google imej lagi lagi



Dan yang paling best belakang rumah itu mama aku ade buat kebun. Mama aku sangat rajen. Memacam mama aku tanam. Peria, bendi, petola, banyak lagi lah. Ubi kayu pun mama ada tanam. Best nya saat itu. seronok kan tinggal di kampung?

Ada lagi. Nama pun waktu dulu. Maknanya, aku lecik-kecik lah kan? Budak-budak mestilah suka main, ye tak? Tak terkecualilah aku ni. Mase bebudak dulu aku agak lasak oke. Aku paling suka main tuju kasut! *ganas tak ganas tak? hihi HAHA Memang best weyh! Kene pulak geng yang handal-handal gitu. Superb ah! Main sampai tak hengat senja. Balik rumah kene marah dengan mama abah. Padan muka aku. kahkahkah

Rindunye nak main macam bebudak. bole lagi tak sekarang? adesss~~
tuju kasut. ada yang susun 4. mane-manelah.. sumber : mane lagi kalau bukan google imej
tuju tin? mainan seperti tuju kasut kan? sumber : google imej
 
Itu lah, antara kenangan manis bagi aku waktu hidup aku dahulu. Kenangan pahit? Mestilah ada...*jengjengjeng~





Nota hati : mencuba sesuatu yang kita tidak boleh miliki adalah sesuatu yang sia-sia...

Nurul : rindu keluarga saye sesangat. Dan dia juga. hmm 



11 comments:

Anisa Hang Tuah said...

rindu famili saye jugaaa
:,(

AkieZecky said...

masa kecik2 suka panjat pokok gajus sambil melepak n makan buah atas pokok..

baling tin n selipar pulak permain faveret hari2.. hehe

ZWAN SABRI said...

Tuju kasut tu mainan feveret zwan time kecik2 dulu..
rindu r nak main pemainan tu balek.. HUHU


MySuaraBlog: Jam Tangan dan Lelaki

::nuRuLaDHar:: said...

AkieyZecky : haha kamu lagi ganaz dear...hihi

::nuRuLaDHar:: said...

Zwan Sabri : jum kite main sesame..ajak 1 kampong okeh? hahaha

Cik Moon said...

huu..lama xmain baling2 selipar tu..huhu

AbgFeroZ said...

hihihih.. windu nak maen slipar 3 dngan baling tin.. weee.. da lame tak maen...

::nuRuLaDHar:: said...

AbgFeroz : tulah..rindu sangat! huhu

::nuRuLaDHar:: said...

ci moon : hihi jum kite main! lalalalaaa

Kalamhati said...

waaah! teringat zaman kecik2 tgk permainan tuuu

::nuRuLaDHar:: said...

KalamHati : rindu kan kan? huk3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...